Χάρτες Ρεφλεξολογίας: Πραγματικότητα ή μύθος;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική. Εφαρμόζεται στα πέλματα και βασίζεται στη θεωρία ότι στα πέλματα υπάρχει αντανακλαστική αντιστοιχία με περιοχές του σώματος.

Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν και κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες με μικρές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά όλοι σχεδιάστηκαν πάνω στη βασική δομή του ίδιου του σώματος και στην πρώτη χαρτογράφηση των πελμάτων που έγινε από την Eunice Ingham (1876 – 1974).

Η ύπαρξη αυτής της πληροφορίας και των χαρτών έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις για το κατά πόσο ισχύει ή όχι αυτή η χαρτογράφηση των πελμάτων. Το ερώτημα είναι απλό.

Οι χάρτες Ρεφλεξολογίας είναι πραγματικότητα ή μύθος;

Ο στόχος μου δεν είναι να δώσω μια απόλυτη απάντηση στο ερώτημα, ακόμα κι αν την έχω. Ο στόχος μου είναι να δώσω τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου και ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση.

Αρχικά ας δούμε με ποια λογική έγινε αυτή η χαρτογράφηση – η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ήταν μια ξαφνική έκλαμψη αλλά αποτέλεσμα παρατήρησης και μελέτης δεκαετιών τόσο από τον αρχικό δημιουργό της Θεωρίας των Ζωνών, τον W. Fitzgerald και τους συνεργάτες του, όσο και από την E. Ingham

Τι λέει η Θεωρία των Ζωνών;

Fitz-Chrt

Tο σώμα μας χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη διατρέχει όλο το σώμα, από το κεφάλι και καταλήγει σε κάθε δάχτυλο των ποδιών και των χεριών, όπως φαίνεται στο σχήμα. Ο Fitzgerald παρατήρησε και πως αν σε κάποια περιοχή μιας ζώνης, υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πόνος, τότε μπορεί να παρέμβει στο σημείο που πάσχει, από κάποιο άλλο σημείο της ίδιας ζώνης. Ο ίδιος – λόγω ειδικότητας, ξεκίνησε τις αρχικές παρατηρήσεις από περιοχές του κεφαλιού και των δοντιών και χρειάστηκαν πολλά χρόνια παρατηρήσεων μέχρι να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με θέμα «Η Θεραπεία των Ζωνών», το 1917.

Πως καταλήξαμε στα πέλματα;

Η Ingham, βασιζόμενη σ αυτή την παρατήρηση και κάνοντας η ίδια τις δικές της μελέτες, πρόβαλε όλες τις ζώνες στα πέλματα, με τη σκέψη ότι από μια σχετικά μικρή περιοχή, όπως είναι τα πέλματα, θα μπορούσε να έχει πιο εύκολη «πρόσβαση» και στις 10 ζώνες του σώματος. Κάπως έτσι άρχισε η χαρτογράφηση των πελμάτων.

Ισχύει η χαρτογράφηση των πελμάτων;zones

Οι πρώτες απαντήσεις στο ερώτημα ήρθαν από την καταγραφή των εμπειριών. Είχαμε μόνο τις μαρτυρίες όσων δέχονταν Ρεφλεξολογία  Αυτό ισχύει και σήμερα και όσοι δέχονται Ρεφλεξολογία έχουν νιώσει την επίδραση κάποιας πίεσης των αντανακλαστικών, στο αντίστοιχο σημείο στο σώμα τους.

Είχαμε επίσης τα αποτελέσματα. Τις μαρτυρίες για βελτίωση των συμπτωμάτων από την εφαρμογή των πιέσεων στα αντανακλαστικά σημεία.

Είναι αλήθεια ότι οι μαρτυρίες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα – στην εποχή μας τουλάχιστον – με μια κλινική μελέτη. Όμως το πλήθος αυτών των μαρτυριών δε μπορεί να αγνοηθεί.

Άλλωστε αυτό είναι και το πρώτο κριτήριο και κίνητρο, για να γίνει οποιαδήποτε κλινική μελέτη για παρόμοια θέματα. Δηλαδή το εύρος μιας χρησιμοποιούμενης τεχνικής και το πλήθος των θετικών μαρτυριών για τα αποτελέσματά της.

Υπάρχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την άμεση επίδραση των ρεφλεξολογικών χειρισμών στα αντίστοιχα όργανα-στόχους. Όπως για παράδειγμα, η μελέτη για την αύξηση της αιματικής ροής στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της Ρεφλεξολογίας. (βλ. Έρευνες)

Μια παράπλευρη ανάγνωση αυτής της μελέτης, μας δείχνει ότι πιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία του νεφρού στο δεξί πόδι, προκάλεσαν μια διαφορετική αντίδραση απ ότι στον αριστερό νεφρό όπου στα αντίστοιχα αντανακλαστικά δεν είχαν εφαρμοστεί συγκεκριμένες πιέσεις αλλά γενικές κινήσεις στις άλλες ζώνες του πέλματος.

Παρόμοια συμπεράσματα για την αντίδραση συγκεκριμένου οργάνου με εφαρμογή ρεφλεξολογίας σε συγκεκριμενες ζώνες, προκύπτουν και από την έρευνα που αφορά τη Ρεφλεξολογία και το Έντερο (βλ. Έρευνες)

Μια ή δύο κλινικές μελέτες είναι σαφώς πολύ μικρό δείγμα και σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση, σε μεγαλύτερη κλίμακα και με πιο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά εγώ προσωπικά δε μπορώ να αμφισβητήσω τη σοβαρότητα αυτών των αποτελεσμάτων.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να εκπλήρωσε το σκοπό του που δεν ήταν άλλος από το να αποτυπώσει την πορεία και τον προβληματισμό για τους χάρτες Ρεφλεξολογίας.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, είναι προϊόν ερμηνείας του κάθε αναγνώστη.

Advertisements
This entry was posted in Ρεφλεξολογία, Χάρτες Ρεφλεξολογίας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Μοιραστείτε τη σκέψη σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s