Ο Ρόλος του νευρικού συστήματος στην πρόσληψη και χρησιμοποίηση της ενέργειας αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία που αποτελούν παθογενετικά προβλήματα ενεργειακής απορρύθμισης βρέθηκαν νωρίς στο επίκεντρο επισταμένων μελετών.”

Οι μηχανισμοί που ελέγχουν την λήψη τροφής μπορεί να έχουν σχέση με το έντερο, την απορρόφηση της γλυκόζης αλλά και με άλλες ουσίες του ΚΝΣ όπως οι νευροδιαβιβαστές. Έχει διαπιστωθεί πειραματικά ότι αρκετοί νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν τη λήψη τροφής όταν χορηγηθούν κεντρικά. Η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ινσουλίνη ελαττώνουν τη λήψη τροφής. Αντίθετα η νοραδρεναλίνη, η Β-ενδορφίνη, το νευροπεπτίδιο-Υ και η αυξητική ορμόνη την διεγείρουν.”
[Eισηγήσεις Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Εισηγητές: Τ. Μούσλεχ, Κ. Καζάκος, Β. Λιμενόπουλος. Συντονιστής: Γ.Γ.Γιώβος]

Ένα ερώτημα που έχει τεθεί κατά καιρούς σε Ρεφλεξολογικούς κύκλους είναι αν η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πως.

Ας κάνουμε κάτι σαφές. Η Ρεφλεξολογία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη.
Μπορεί όμως να επιδράσει στις λειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται, με έναν τρόπο υποβοηθητικό.
Για παράδειγμα, σε ασθενείς με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, η Ρεφλεξολογία (μεταξύ και άλλων μεθόδων) φαίνεται να έχει αναλγητικά αποτελέσματα με σημαντική μείωση του νευροπαθητικού πόνου.

Το άρθρο απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων και φωτίζει πλευρές των λειτουργιών και δυσλειτουργιών που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τα προβλήματα μεταβολισμού γενικότερα και τη σύνδεσή τους με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Πηγή: Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά 11.2: 109-125. 1998

Συνημμένο αρχείο: Διαβήτης και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα