Φυτικές Ίνες και Έντερο. Ο Μύθος και η Πραγματικότητα

To όφελος της αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών στη χρόνια δυσκοιλιότητα, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην εμφάνιση ορθοκολικών πολυπόδων και καρκίνου. 
Πραγματικότητα ή μύθος;

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία τους στη διατροφή, σε σημείο ώστε να θεωρούνται σήμερα βασικές για τη θεμελίωση της υγείας και την προφύλαξη από πολλές νόσους.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και πτωχή σε λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, εκτεταμένες μελέτες που έχουν διενεργηθεί με αντικείμενο τη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά τους σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και παχυσαρκίας.

Ωστόσο, νεότερα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σχετική τους χρησιμότητα. Κύριο χαρακτηριστικό μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες είναι η περιορισμένου βαθμού πέψη που υφίστανται στο έντερο.
Η πλημμελής αυτή πέψη, καθώς και η απορρόφηση των φυτικών ινών, οδηγεί τόσο στο σχηματισμό διαλυμάτων με μεγάλο ιξώδες που καθυστερούν να μεταβούν από το ένα τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα στο άλλο, όσο και στην αυξημένη παραγωγή αερίων στο έντερο, που συνδέονται με την εμφάνιση δυσπεπτικών ενοχλημάτων.

Στο παρόν άρθρο ανασκοπείται η φυσιολογία της πέψης των φυτικών ινών και συζητείται η επίδραση της αυξημένης πρόσληψής τους στη χρόνια δυσκοιλιότητα, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην εμφάνιση ορθοκολικής νεοπλασίας.

Κ. Αργυρίου, Γ. Ντάιος, Α. Χατζητόλιος
Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  

Copyright © Athens Medical Society
http://www.mednet.gr/archives
ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992

Πλήρες Άρθρο: ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟ

Πηγή: Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2010, 27(6):907-917

The beneficial effect of increased dietary fiber intake in chronic constipation, and irritable bowel syndrome and on the incidence of colorectal polyps and cancer: Myth or reality?

C. Argyriou, G. Ntaios , A. Hat zitolios
First Propedeutic Department of Internal Medicine, “AHEPA” General Hospital, Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece
Archives of Hellenic Medicine 2010, 27(6):907–917

Despite the fact that the presence of fibers in the diet has long been recognized, their role in the prevention of various diseases of the gastrointestinal tract still breeds controversy, mainly because a high-fiber diet is characterized by poor digestibility. Soluble fibers, such as pectins, guar and ispanghula, produce viscous solutions in the gut that cannot be easily absorbed and are passed along the different parts of the gastrointestinal tract. Insoluble fibers pass largely unaltered through the gut, leading to bulky stools. The difference in the degree of fermentation of the fibers by the intestinal flora leads to an increase in the volume of gases produced in the colon, which causes symptoms of discomfort in many patients. This is a review of the physiology of ingestion and defecation of dietary fibers and their impact on chronic constipation, irritable bowel syndrome and colorectal neoplasia. From the findings of this review, a strong case on the protective effect of dietary fibers cannot be safely made. Clinicians should weigh the advantages and disadvantages of a high-fiber diet on an individual basis before recommending it; more studies need to
be conducted in this field.

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Φυσιολογία Οργανισμού. Bookmark the permalink.