Δέρμα και νευρικό σύστημα: Σχέση αρχέγονη

Η επίδραση των απτικών ερεθισμάτων στο νευρικό σύστημα δεν αφορά μόνο τον πόνο και την ανακούφισή του. Μπορούμε να την αντιληφθούμε σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, αν θυμηθούμε, για παράδειγμα, αγγίγματα που μας δημιούργησαν ανεξήγητη συγκίνηση, θαλπωρή, ταραχή, ηρεμία, έλξη, εκνευρισμό, ένταση, αρνητική διάθεση και τάση να απομακρυνθούμε απ αυτό, σχεδόν αντανακλαστικά. Πώς μπορεί ένα απτικό ερέθισμα να επιδρά στον ψυχισμό μας και να δημιουργεί αισθήματα όπως τα παραπάνω;

Το δέρμα είναι το κύριο όργανο λήψης απτικών ερεθισμάτων. Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που επεξεργάζεται αναλύει και δίνει εντολές αντίδρασης σε απτικά ερεθίσματα και επιτελεί ανώτερες λειτουργίες που σχετίζονται με τον ψυχισμό και τη νόηση (συναισθήματα, μάθηση, μνήμη).
Δεν είναι λεκτική υπερβολή να πούμε πως η σχέση δέρματος – νευρικού συστήματος είναι αρχέγονη.
Η πρωταρχική σύνδεση ξεκινά μόλις στις 2 1/2 εβδομάδες της κύησης, όπου έχουν δημιουργηθεί τρεις στιβάδες κυττάρων -γνωστά ως βλαστικά κύτταρα- από τις οποίες θα σχηματιστούν όλα τα όργανα του σώματος (οργανογέννεση). Μια απ’ αυτές τις στιβάδες είναι το εξώδερμα (έξω βλαστικό δέρμα) και από τα κύτταρα που την αποτελούν δημιουργούνται το δέρμα και το νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαία χορδή, νεύρα) καθώς και αδένες του στόματος, τα όργανα των ειδικών αισθήσεων, τα επινεφρίδια, τα νύχια και τα μαλλιά.

Ολόκληρο το άρθρο στο pressenza 

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα, Φυσιολογία Οργανισμού and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Μοιραστείτε τη σκέψη σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s