Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Ζωνοθεραπείας

Η Ζωνοθεραπεία αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίχθηκε η Ρεφλεξολογία. Αποτελεί ένα πολύτιμο και αποτελεσματικό βοήθημα για τον Ρεφλεξολόγο.
Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε Ρεφλεξολόγους και σπουδαστές Ρεφλεξολογίας.

Επαναλαμβάνω αυτό σεμινάριο τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά εμπλουτίζεται με κάτι καινούργιο που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη μελέτη των οδηγιών του Fitzgerald, τις δοκιμές και την κλινική εφαρμογή. Ο λόγος που το επαναλαμβάνω είναι γιατί θεωρώ τις αρχές της Ζωνοθεραπείας πολύτιμες για κάθε Ρεφλεξολόγο.

Η Ζωνοθεραπεία όπως όλοι ξέρουμε αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίχθηκε η Ρεφλεξολογία. Η εκπαίδευσή μας όμως βασίζεται κατά κύριο λόγο στα κείμενα της Eunice Ingham. Αφήσαμε στην άκρη τον “ιδρυτή” της μεθόδου και αγνοούμε τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που δίνει ο Fitzgerald για την αποτελεσματικότερη χρήση της μεθόδου. Μείναμε στο ότι “χώρισε το σώμα σε 10 ζώνες”. Αγνοούμε όμως σημαντικές οδηγίες. Για παράδειγμα:

– Ξέρουμε ότι προτείνει 27 διαφορετικούς χειρισμούς, πιέσεις και λαβές;
– Ξέρουμε ότι έχει αναλυτικές
οδηγίες και δοσολογίες (χρόνους πίεσης, επαναλήψεις) για περισσότερες από 68 καταστάσεις και συμπτώματα;
– Ξέρουμε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διατύπωσαν μια πρώτη ερμηνεία του
μηχανισμού δράσης της μεθόδου;
– Πως χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του
κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος;
– Σε ποιες
ανατομικές δομές επιμένει και γιατί;

Ο Fitzgerald με τη διαθέσιμη γνώση της εποχής για την ανατομία και τη φυσιολογία, μπορούσε να κάνει κάποιες υποθέσεις. Η γνώση μας σήμερα σ αυτούς τους τομείς επιτρέπει την ερμηνεία πολλών ακόμα οδηγιών και τη βελτίωσή τους.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για την αποτελεσματική άσκηση της τέχνης μας και προέρχονται από τον ιδρυτή της. Είναι πληροφορίες που η Ingham δεν αναφέρει – ενώ βασίστηκε και η ίδια στη Ζωνοθεραπεία.

Μελετώ τη Ζωνοθεραπεία για περισσότερα από 10 χρόνια σε μια προσπάθεια να κωδικοποιήσω τις οδηγίες και να τις τεκμηριώσω – δηλαδή να απαντήσω στο “γιατί” που προκύπτει από κάθε οδηγία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι και τα θέματα του σεμιναρίου.

 

Advertisements
Εικόνα | This entry was posted in Ζωνοθεραπεία, Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση and tagged , , , . Bookmark the permalink.