Συχνά με ρωτούν “Γιατί να σπουδάσω Ρεφλεξολογία;”   

Γιατί να σπουδάσω Ρεφλεξολογία

Δεν ξέρω πως να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση, μπορώ όμως να πω Πως είναι να είσαι Ρεφλεξολόγος

Στη δική μου ζωή – και νομίζω θα συμφωνήσουν όλοι όσοι είχαν την τύχη να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν αυτή την καταπληκτική αγωγή – η Ρεφλεξολογία δίνει  απλόχερα στιγμές χαράς και πληρότητας.  Χαράς από τα αποτελέσματα και πληρότητας γιατί σε οδηγεί σε διαρκή αναζήτηση νέας γνώσης. Γνώσης που επηρεάζει την επαγγελματική μας ανάπτυξη αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστη την προσωπική μας ανάπτυξη.

Η Ρεφλεξολογία, όταν την υπηρετείς με συνέπεια, είναι ένα επάγγελμα που κάθε μέρα σου χαρίζει κάτι καινούργιο.  Κάθε ημέρα ανοίγει ένα καινούργιο μονοπάτι γνώσης και επίγνωσης  για την ανθρώπινη υπόσταση, για την υγεία και την ασθένεια, για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μέσα απ’ αυτή τη δουλειά, μαθαίνεις τις λειτουργίες και τους θαυμαστούς μηχανισμούς του οργανισμού και γίνεσαι μάρτυρας των ασύλληπτων δυνατοτήτων του. Βλέπεις να ξετυλίγεται καθημερινά μπροστά στα μάτια σου το νήμα που συνδέει κάθε ανθρώπινη λειτουργία.

Συμπορεύεσαι με τις πιο βαθιές ανθρώπινες στιγμές όπως είναι ο πόνος και η χαρά της ανακούφισης. Μαθαίνεις το σεβασμό σε κάθε έκφανση ζωής.

Σε οδηγεί σε διαρκή αναζήτηση. Μαθαίνεις να παρατηρείς κάθε μικρή λεπτομέρεια, κάθε λέξη, κάθε κίνηση. Μαθαίνεις να αντλείς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι από κάθε στοιχείο, λεκτικό και εξωλεκτικό, να τις αναλύεις και να τις συνθέτεις για να βοηθήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον κάθε άνθρωπο που σε εμπιστεύτηκε ως επαγγελματία.

Γίνεσαι μέτοχος της γνώσης που δημιουργεί μια παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων που θέτουν ερωτήματα και αναζητούν απαντήσεις για το μεγάλο θαύμα που λέγεται οργανισμός  και το τεράστιο μυστήριο που λέγεται ασθένεια και πόνος.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και ελκυστικά για κάθε επάγγελμα. Όμως, όπως για κάθε επάγγελμα,  είναι καλό να ξέρει κανείς και αυτό που οι  τεχνοκράτες ονομάζουν “αγορά εργασίας και προοπτικές”.

Τι προοπτικές έχει το επάγγελμα του Ρεφλεξολόγου;

Βρισκόμαστε σε μια μεταιχμιακή περίοδο. Η Ρεφλεξολογία έχει μπροστά της ανοιχτούς δρόμους ανάπτυξης. Ήδη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων.  Στη χώρα μας, οι ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων ετών, οδήγησαν τη Ρεφλεξολογία σε ανάπτυξη της κλινικής της εφαρμογής.  Στην Ελλάδα μπορεί να εργαστεί κάποιος ως Ρεφλεξολόγος υπό τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ): 86901912  Υπηρεσίες Ρεφλεξολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνουν στα κράτη μέλη να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ένταξης των Συμπληρωματικών Αγωγών στα εθνικά συστήματα υγείας. Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενοποίηση των ιατρικών συστημάτων και αγωγών – Διασυνδετική Ιατρική – κερδίζει διαρκώς έδαφος.  Διεθνείς Επιστημονικοί φορείς για τον Πόνο, τον Καρκίνο, τη νόσο Πάρκινσον, κ.ά,  εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης των Συμπληρωματικών Αγωγών.

Μιλώντας με αριθμούς, η Ρεφλεξολογία είναι ένα επάγγελμα με ανοιχτούς ορίζοντες και στη χώρα μας.  Στην Ευρώπη ο μέσος όρος αντιστοιχίας ασκούντων Συμπληρωματικές Αγωγές είναι 85 ανά 100.000 κατοίκους και ειδικά για τους Ρεφλεξολόγους η αναλογία είναι 5,5 Ρεφλεξολόγοι ανά 100.000 κατοίκους[1].

Στο Health Studies – integrated

  • Έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών, των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και των πραγματικών αναγκών για τον επαγγελματία Ρεφλεξολόγο, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα σπουδών που καθιστά τον απόφοιτο ικανό και με την επιστημονική κατάρτιση που απαιτείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επαγγέλματος με επιτυχία.
  • Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο Ρεφλεξολόγος είναι ένας επαγγελματίας που δουλεύει μόνος του και πρέπει να έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα των επιστημών υγείας και εντάξαμε στο πρόγραμμα σπουδών μας σχετικές ενότητες – πρωτοποριακές για την ελληνική πραγματικότητα των σπουδών στη Ρεφλεξολογία.

Το πρόγραμμα σπουδών του Health Studies – integrated είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε – χωρίς καμία προηγούμενη γνώση σε καμία από τις διδακτέες ενότητες.

Ξεκινάμε βάζοντας γερά θεμέλια και σταδιακά με κάθε μάθημα και κάθε ενότητα, με φροντιστήρια, με πρακτική σε πραγματικά περιστατικά του Clinical Reflexology Centre,  δημιουργούμε τη νέα γενιά των Ρεφλεξολόγων. Επαγγελματιών Ρεφλεξολόγων με επιστημονική επάρκεια και ηθική επαγγελματική συνέπεια.

 

Στο επάγγελμα του Ρεφλεξολόγου βρίσκει εφαρμογή η φράση “Βρες να κάνεις κάτι που σου αρέσει και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου”[2].

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών του Health Studies-integrated μπορείτε να βρείτε: http://health-studies.gr/health-studies-integrated/programmata-spoudon/

Επικοινωνήστε με το Health Studies – integrated για πληροφορίες και διευκρινήσεις

[1] Hegyi Gabriella, Overview of Integrative Medicine Practices and Policies in NATO Participant Countries, Med Acupunct. 2015 Oct 1; 27(5): 318–327
[2] Harvey Mackay – 1989