Reflexology Gr

Σοφία Ραπτοπούλου

Μαθήματα Αυτοβοήθειας με Ρεφλεξολογία

Τα Μαθήματα Αυτοβοήθειας απευθύνονται στο ευρύ κοινό και έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν με το σώμα μας και να μάθουμε τρόπους και τεχνικές μέσω των οποίων ο ίδιος ο οργανισμός μας επιτρέπει να παρέμβουμε – στο βαθμό που μπορούμε – για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων έντασης, στρες και πόνου.

Το κίνητρο για τα μαθήματα αυτά είναι η βαθιά μου πεποίθηση πως η γνώση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και η εδραιωμένη πλέον βεβαιότητά μου για την αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας και σε επίπεδο αυτοβοήθειας.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο ενότητες. Θωρία και Πρακτική.
Στη θεωρία μαθαίνουμε βασικά στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας για τα κυριότερα συστήματα του οργανισμού, τη φυσιολογία του stress και του πόνου καθώς και τη ρεφλεξολογική τους προσέγγιση.
Στην πρακτική, εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε στο θεωρητικό μέρος, με τους συμμετέχοντες να ασκούν και να δέχονται εναλλάξ τους χερισμούς και τις τεχνικές χαλάρωσης που μαθαίνουμε. Γίνεται ειδική μνεία για τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής σε βρέφη-παιδιά καθώς και σε ηλικιωμένους. 

 

Τι σημαίνει «να γνωρίσουμε το σώμα μας»;
Θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα

1. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρουμε ότι, η βραδυκινίνη, η σεροτονίνη, τα ιόντα καλίου, η ακετυλοχολίνη, τα πρωτεολυτικά ένζυμα . κ.α. διεγείρουν τους υποδοχείς του πόνου χημικού τύπου, όμως θεωρώ σημαντικό να ξέρουμε ότι, ο πόνος αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό μας. Θεωρώ σημαντικό να ξέρουμε ποιές συνθήκες τον επιβαρύνουν και ποιές βοηθούν στη μείωσή του.

2. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρουμε ότι ο καταβολισμός της μελατονίνης παράγει μεταβολίτες όπως η 5μεθοξυτρυπαμίνη και τη σχέση της με την διυδροεπανδροστερόνη, αλλά θεωρώ σημαντικό να ξέρουμε ότι η μελατονίνη συνδέεται με την ποιότητα του ύπνου μας και με τη σεροτονίνη που συνδέεται με την καλή μας διάθεση.

3. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρουμε τους νευρικούς και ορμονικούς μηχανισμούς γαστρικής έκκρισης αλλά θεωρώ σημαντικό να ξέρουμε γιατί όταν νιώθουμε άγχος, ή πίεση ή φόβο το έντερο αντιδρά με κράμπες, διάρροιες και πόνο.

4. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς είναι η υποξία, η υπερκαπνία, η κυάνωση, κλπ, όμως θεωρώ σημαντικό να ξέρουμε για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουμε δύσπνοια και τι σχέση έχει το διάφραγμα.

Συνήθεις Ερωτήσεις για τα Μαθήματα Αυτοβοήθειας:

Θα μπορώ να ασκώ Ρεφλεξολογία μετά απ αυτά τα μαθήματα;
Όχι. Οι πληροφορίες που παρέχονται, δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές για επαγγελματική χρήση της Ρεφλεξολογίας. Τα μαθήματα δεν αποτελούν εκπαιδευτική δραστηριότητα αλλά βιωματική διαδικασία. 

Αν στην πορεία ή στο τέλος αυτών των μαθημάτων, θελήσω να εκπαιδευτώ στη Ρεφλεξολογία για να την ασκώ επαγγελματικά τι μπορώ να κάνω;
Στην περίπτωση αυτή θα επιλέξετε μια από τις σχολές που είναι αναγνωρισμένες από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και θα παρακολουθήσετε το τμήμα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Έχει οικονομικό κόστος η παρακολούθηση;
Συνήθως ναι. Το ακριβές ποσό καθορίζεται σε κάθε νέο κύκλο και ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Είμαι άνεργος/ άνεργη και δεν μπορώ να καταβάλλω το ποσό αυτό. Μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα;
Σε κάθε τμήμα δίνεται η δυνατότητα σε δύο ανέργους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Θα λάβω κάποια βεβαίωση για την παρακολούθηση;
Ναι, στο τέλος κάθε κύκλου και αν ο συμμετέχων έχει παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα, θα λάβει βεβαίωση παρακολούθησης από τον φορέα που τα διοργανώνει και στην οποία αναγράφεται η ερασιτεχνική μορφή των μαθημάτων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο οτι οι πληροφορίες που λαμβάνει ο συμμετέχων στα Μαθήματα Αυτοβοήθειας, δεν αποτελούν πηγή γνώσης για επαγγελματική εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας σε καμία περίπτωση. 
Δεν αποτελούν πληροφορίες για αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας για τα οποία μόνος υπεύθυνος πρέπει να είναι ο θεράπων ιατρός.

Αν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για τους επόμενους κύκλους μπορείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση reflexologyGr@gmail.com είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στο τέλος. 

  • Η αναζήτηση πληροφοριών δεν είναι δεσμευτική για την παρακολούθηση των Μαθημάτων Αυτοβοήθειας.
  • Τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα μαθήματα και σε καμία άλλη περίπτωση.

Λέξεις κλειδιά: Μαθήματα Αυτοβοήθειας, Μαθήματα Ρεφλεξολογίας, στρες, stress, πόνος, υγεία,