Reflexology Gr

Σοφία Ραπτοπούλου

Τομείς Δράσης της Ρεφλεξολογίας

Συχνά τίθεται το ερώτημα: “Σε τι βοηθάει η Ρεφλεξολογία;” ή “Μπορεί η Ρεφλεξολογία να με βοηθήσει σ αυτό ή σε κείνο το πρόβλημα;” και “αυτό ή εκείνο το πρόβλημα” μπορεί να είναι οτιδήποτε.
Από πονοκεφάλους, πόνους περιόδου, μυοσκελετικά προβλήματα έως και πιο σοβαρές παθήσεις.
Ποιά είναι η απάντηση;
Πού βοηθάει τελικά η Ρεφλεξολογία;
Ένας τρόπος απάντησης θα ήταν να φτιάξουμε μια λίστα συμπτωμάτων και παθήσεων και να αρχίσουμε να λέμε τι και πως.
Ένας άλλος τρόπος, είναι να δούμε τις διαφοροποιήσεις των συμπτωμάτων και των αιτιών και παράλληλα να δούμε πως δουλεύει η Ρεφλεξολογία σε κάθε περίπτωση.
Θα επιλέξω αυτόν τον τρόπο, γιατί θεωρώ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος το μηχανισμό λειτουργίας του οργανισμού και πως συμμετέχει σ αυτόν η Ρεφλεξολογία, παρά να παραθέσω έναν κατάλογο παθήσεων.
Α. Τα συμπτώματα που βιώνουμε σε κατάσταση σωματικής, ψυχικής ή διανοητικής ασθένειας,μπορούν σε πολύ γενικές γραμμές – και με απλά λόγια – να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες.
1.Συμπτώματα γνωστής παθολογικής αιτίας
2.Συμπτώματα άγνωστης παθολογικής αιτίας
3.Χωρίς παθολογική αιτία.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιο σύμπτωμα μπορεί να προκαλείται:
– Από κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας και τα αίτια που την προκάλεσαν είναι γνωστά
– Από κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας και τα αίτια που την προκάλεσαν είναι άγνωστα
– Χωρίς να υπάρχει κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας
Ο μόνος αρμόδιος να ορίσει τα παραπάνω είναι ο θεράπων ιατρός και συνήθως το πράττει μετά από κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Έτσι, για κάποιο σύμπτωμα μπορεί να έχουμε συγκεκριμένη διάγνωση ή να μη μπορεί να υπάρξει τέτοια.
Στην περίπτωση ύπαρξης διάγνωσης, ο θεράπων ιατρός συστήνει αγωγή αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στην περίπτωση που η αιτία δεν είναι γνωστή, ο γιατρός πιθανόν να συστήσει κάποια αγωγή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ή του πόνου, αλλά μπορεί και όχι.
Σε κάθε περίπτωση, κρίνει ανάλογα με την κατάσταση και το συμφέρον του ασθενή του.
Πως μπορεί η Ρεφλεξολογία να σχετιστεί με όλα τα παραπάνω;
Ρεφλεξολογία και παθολογικές καταστάσεις.
Στην περίπτωση διαγνωσμένου προβλήματος και χορήγησης κάποιας αγωγής, η Ρεφλεξολογία μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό στην ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στην αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.
Αυτό το επιτυγχάνει με τρεις βασικούς τρόπους:
1. Με τη μείωση της έντασης του πόνου και των συμπτωμάτων. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να απαλλαγούμε από την ένταση και την αγωνία που προκαλεί ο πόνος στο σώμα και τον ψυχισμό μας.
2. Με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, άρα με την καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη του οργανισμού. Παράλληλα με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το σύστημα αποβολής τοξινών.
3. Με τη βαθιά χαλάρωση που προκαλεί στον οργανισμό, η οποία συμβάλλει στην εξισορρόπηση των λειτουργιών του. Μειώνει έτσι σημαντικά τις επιπτώσεις του στρες που βιώνει ο καθένας μας σε κατάσταση ασθένειας και αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.
Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι το στρες μειώνει την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα επιθυμητά και προσδοκώμενα αποτελέσματα της θεραπευτικής αγωγής που έχει συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.
Β. Υπάρχει πληθώρα συμπτωμάτων – αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής – που δεν μπορούν να διαγνωσθούν ως αποτέλεσμα κάποιου παθογόνου παράγοντα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν συστήνεται κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή αλλά αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα, πονοκέφαλοι,πόνοι περιόδου (χωρίς παθολογική αιτία), ανισορροπίες στη λειτουργία του πεπτικού, αναπνευστικού και ενδοκρινικού συστήματος, μυοσκελετικοί πόνοι (από χρήση υπολογιστών και καθιστική ζωή), κ.ά.
Δηλαδή,όλα αυτά που ονομάζουμε«επιπτώσεις του στρες».
Αυτά τα συμπτώματα στην αρχική τους εμφάνιση είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν με φυσικούς τρόπους.
Η διαρκής όμως έκθεση σε ένταση και στρες – αγνοώντας τα πρώτα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους -οδηγεί αναγκαστικά τον οργανισμό σε παθογένεια.
Η Ρεφλεξολογία είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική τεχνική στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων και στην επαναφορά του οργανισμού σε κατάσταση ομαλής και ισορροπημένης λειτουργίας.
Η επίδρασή της στην καλή λειτουργία του αυτόνομου  και του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι πλέον και κλινικά αποδεδειγμένη.
Η επίδρασή της στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος – με άμεσο αποτέλεσμα το αίσθημα πληρότητας και υγείας, είναι επίσης από τα αναμφισβήτητα αποτελέσματά της.  Αυτό έχει σαν συνέπεια βελτίωση της κατάστασης των αγγείων και της λειτουργίας της καρδιάς.
Στο πεδίο “Έρευνα” ο αναγνώστης μπορεί να βρει σχετικές κλινικές μελέτες και έρευνες  σχετικές τη δράση της Ρεφλεξολογίας σε αυτούς τους τομείς.Health-and-wellbeing
Ακολουθώντας το συλλογισμό του ορισμού για την Υγεία,από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι σημαντικό να τονίσουμε τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας, όχι μόνο στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων διαγνωσμένης ή μη αιτιολογίας, αλλά και στη διατήρηση της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης του ατόμου.
Το αίσθημα ευεξίας που δηλώνουν πως νιώθουν όσοι δέχονται Ρεφλεξολογία, δε μπορεί να αγνοηθεί ως «πολυτέλεια».
Το αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας που βιώνουμε από τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.
Η μη ικανοποιητική ανταπόκρισή μας στις προσωπικές μας προσδοκίες για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και στους κοινωνικούς μας ρόλους, μας οδηγεί σε προσωπική ή κοινωνική απομόνωση με σοβαρές συνέπειες τόσο στην αυτοεκτίμηση όσο και την κοινωνική αποδοχή ή όχι.
Κι αυτό γιατί, υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Τομέας δράσης της Ρεφλεξολογίας είναι η Υγεία